Η ειδυλλιακή βενετσιάνικη βίλα στην καρδιά του θέρετρου, γνωστή στο κοινό ως βίλα Σικελιανού, χτίστηκε από τον διάσημο ποιητή Άγγελο Σικελιανό και την Αμερικανίδα σύζυγό του Εύα Πάλμερ κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα το 1912 και έχει φιλοξενήσει αμέτρητες γιορτές αφιερωμένες στην τέχνη και την ποίηση, ενώ έχει υποδεχθεί πολλούς διανοούμενους του 20ού αιώνα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν το ζευγάρι χώρισε.

Η κατασκευή της Κατοικίας ξεκίνησε το 1912 και ολοκληρώθηκε το 1916.

Ήταν η πρώτη αρχιτεκτονική απόπειρα του ζευγαριού, έτσι το κτίριο συνδυάζει μια ποικιλία αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών από διαφορετικές εποχές, όπως, οι κίονες που αντλούν έμπνευση από την κλασική Ελλάδα, τα παράθυρα από τη βυζαντινή εποχή ενώ όλες οι βεράντες έχουν επιρροές από τη Βενετία.

Το ζεύγος Σικελιανού συγκέντρωσε γύρω του τις μεγαλύτερες πολιτιστικές ζυμώσεις της εποχής - σπουδαίους διανοούμενους και Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα.

Τη βίλα επισκέπτονταν συχνά διάσημοι διανοούμενοι αντίστοιχοι του Κωστή Παλαμά, του Νίκου Καζαντζάκη, του Κώστα Καρυωτάκη που ήταν πολύ στενοί φίλοι του ζεύγους. Λέγεται ότι η μεγάλη ιδέα της Δελφικής Γιορτής γεννήθηκε εδώ και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1920 στους Δελφούς.

 

Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν το ζευγάρι χώρισε, η βίλα βγήκε σε πλειστηριασμό και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε ιταλικό και γερμανικό στρατηγείο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 οι αδελφοί Τυπάλδου, επιφανείς εφοπλιστές που ήταν οι πρώτοι που έφεραν τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα, αποφασισμένοι να επενδύσουν και να προσθέσουν τουριστική αξία στην περιοχή, αγόρασαν τη βίλα και το γύρω κτήμα, έχτισαν εξοχικές κατοικίες  και δημιούργησαν την πρώτη μονάδα φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Αργότερα, μετέτρεψαν ολόκληρο το κτήμα σε θερινό ξενοδοχείο.

Το 1989, η βίλα ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από την πρώην Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και το θερινό ξενοδοχείο πέρασε στην ιδιοκτησία του Λεωνίδα Τυπάλδου, εγγονού των αδελφών Τυπάλδου.

Η βίλα ως μέρος του Sikyon Coast Hotel & Resort αναπτύχθηκε περαιτέρω υπό τη διεύθυνση του Λεωνίδα Τυπάλδου τα τελευταία 15 χρόνια με την προσθήκη νέων κήπων, βεραντών, ενός ιταλικού εστιατορίου και τη συνολική ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το 2021 και στους δύο ορόφους της βίλας μετατρέποντας τον 1ο όροφο της βίλας σε ένα όμορφο διαμέρισμα με βεράντα, ιδανικό για ζευγάρια που επιθυμούν περισσότερη ιδιωτικότητα.

Το Sikyon Coast and Resort είναι ένα σύγχρονο θέρετρο που προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλών απαιτήσεων, ενώ η Βίλα που αποτελεί την κληρονομιά του θέρετρου αντανακλά όλο το μεγαλείο μιας περασμένης νοσταλγικής εποχής, "μεταφέροντας" τον ταξιδιώτη σε έναν παραμυθένιο κόσμο απολαμβάνοντας τον ποτό του και το ηλιοβασίλεμα στις βενετσιάνικες βεράντες του, ένα δείπνο με κεριά στο ιταλικό εστιατόριο «Angelo» ή ακόμη και μια ρομαντική διαμονή στη Βίλα.